Dit moet je weten als je wilt stoppen met emotie eten
Heb jij het gevoel dat je last hebt van emotie eten? Dan is het belangrijk om beter te begrijpen wat er precies in je omgaat. Emotie eten is vaak een reactie op gevoelens die je moeilijk kunt plaatsen of verdragen. En hoe beter je jouw emoties leert herkennen, hoe makkelijker het wordt om emotie eten los te laten.
Waarom inzicht in emoties helpt bij emotie eten
Veel mensen die te maken hebben met emotie eten, hebben nooit echt geleerd om hun emoties te herkennen en toe te laten. In plaats daarvan worden gevoelens weggestopt of ‘opgelost’ met eten. Dat dempt tijdelijk de onrust, maar verandert niets aan de oorzaak. Daardoor blijf je in een vicieuze cirkel van emotie eten hangen.
Als je emoties niet leert herkennen, blijven ze vaag en verwarrend. En dat maakt het lastig om echt goed voor jezelf te zorgen.
Emotie eten na een lange werkdag
Stel je voor: je komt thuis van je werk en je voelt een knoop in je maag. Je baalt, want je kreeg een nare opmerking van je leidinggevende. Je partner vraagt hoe je dag was, maar je hebt vooral zin om op de bank te ploffen en iets te eten. Misschien zeg je nog dat je boos bent, maar vaak blijft het daarbij.
Dit is een typisch moment waarop emotie eten kan toeslaan. Want als je niet verder kijkt dan die boosheid, weet je nog steeds niet wat je precies voelt of nodig hebt. En dan lijkt eten de makkelijkste oplossing om je beter te voelen.
Wat als je in plaats daarvan kunt zeggen: “Ik baal echt van vandaag. Ik voel me gefrustreerd en niet serieus genomen.” Alleen al het uitspreken van die gevoelens kan verlichting geven. De knoop in je maag verzacht, en de behoefte aan emotie eten neemt af.
Leer je emoties beter kennen: emotie paraplu’s
Om te stoppen met emotie eten is het essentieel dat je je emoties specifieker leert benoemen. Onder de brede term ‘boosheid’ vallen bijvoorbeeld ook gevoelens als frustratie, irritatie, chagrijnig zijn of wrok. Deze ‘emotie paraplu’s’, zoals psycholoog dr. Susan David ze noemt, helpen je om je gevoelens beter te begrijpen.
Hoe beter jij je emoties onder woorden kunt brengen, hoe beter je ze kunt verwerken – zonder dat eten erbij nodig is.
bron: Susan David
Niet elke emotie is even heftig
Emoties verschillen ook in intensiteit. Hoe vaker je bewust stilstaat bij wat je voelt, hoe beter je leert dat niet elke emotie overweldigend is. Dat betekent ook dat je niet altijd hoeft te grijpen naar eten. Soms is het genoeg om even een rondje te lopen, iemand te bellen of een ademhalingsoefening te doen.
Door aandacht te geven aan wat je voelt, verdwijnen veel prikkels naar de achtergrond. Zo doorbreek je stap voor stap het patroon van emotie eten.
Leer luisteren naar je lichaam
Je lichaam geeft continu signalen over hoe het met je gaat. Denk aan een knoop in je maag bij frustratie, koude handen bij stress of spanning in je schouders als je je genegeerd voelt. Als je die signalen leert herkennen, wordt het makkelijker om te voelen wat je nodig hebt – en om beter voor jezelf te zorgen, zonder te grijpen naar eten.
Emotie eten is vaak een manier om ongemakkelijke gevoelens te onderdrukken. Maar zodra je jezelf traint om je emoties en lichamelijke signalen serieus te nemen, ontstaat er ruimte voor een andere aanpak. Een aanpak die wél werkt op de lange termijn.
Wil jij stoppen met emotie eten en in de plaats daarvan leren luisteren naar je lichaam?
Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek wat intuïtief eten voor jou kan betekenen.