RECEPT – vegetarische gegrilde mediterrane groente schotel
We hadden deze vegetarische ovenschotel al bijna op, toen ik nog net op tijd een foto kon maken van het eindresultaat. Oeps :)
Houd jij ook zo van gerechten waarbij de oven al het werk doet? Ik wel in ieder geval! Daarom hebben wij deze zomer regelmatig dit gerecht met gegrilde groente, aardappel en feta gegeten. Ook ideaal om een zomeroogst van aubergine en courgette in te verwerken. Je kunt natuurlijk ook varieren en er andere mediterrane groente aan toevoegen, zoals paprika. En, ik ben dol op feta. Dus wat wil je nog meer? Ik maak er vaak een groene salade bij.
Het voorbereiden is even wat werk, maar daarna hoef je alleen maar te wachten tot alles geroosterd is.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 2 personen
1 aubergine (+/- 300 gram)
1 tl fijn keukenzout of zeezout
5 medium aardappels (+/- 450 gram)
1 courgette (+/- 300 gram)
2 rode uien
3-6 eetlepels olijfolie
1 bosje peterselie
1 blik tomaten (polpa)
1 eetlepel kalamata olijven (optioneel)
2-3 eetlepels ricotta (optioneel)
80-100 gram feta
Voorbereiding: +/- 35 minuten
Oventijd: 45-60 minuten
Als jouw oven er lang over doet om voor te verwarmen, zet deze dan alvast aan op 200 graden Celcius (hetelucht).
Is jouw oven net als die van mij vrij snel met opwarmen, wacht dan tot je alles gesneden hebt.
Het voorbereidende werk (ongeveer 20 minuten):
Snijd de aubergine in ronde plakken van +/- 2-3 mm dik.
Spreid deze plakken uit op een bord of schaal en bestrooi met fijn zout. Je kunt dit ook in 2 lagen doen als je niet zo’n groot bord hebt.
Snijd de aardappel (als je biologische hebt, ongeschild) in zo dun mogelijke (ronde) plakjes.
Snijd de courgette in dunne ronde plakken.
Pel de uien en snijd deze in ringen.
Verwarm nu de oven voor op 200 graden Celcius als je dat nog niet gedaan had.
Maak de aubergine verder klaar (10 minuten):
Dep de plakjes droog met wat keukenpapier. Als het goed is, is er al flink wat vocht uit gekomen. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergine hierin (in porties) goudbruin aan beide kanten. Je kunt ook 2 koekenpannen gebruiken zodat je sneller klaar bent. Leg de plakjes die klaar zijn op een bord waar je wat keukenpapier op hebt gelegd zodat ze kunnen uitlekken.
Stort de plakjes aardappel, courgette en ui op een diep bakblik. Snijd daarna de peterselie fijn. Roer de tomaat in blik los met de ricotta (als je die gebruikt) en de peterselie.
Meng het tomaat-ricotta-peterselie mengsel vervolgens met de groenten in het bakblik. Roer ook de olijven erdoor en meng goed, zodat alles met saus bedekt is en goed verdeeld is over de bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster het geheel voor 45-60 minuten (dit is afhankelijk van je oven, dus controleer altijd met een vork of de aardappel zacht is voor je verder gaat). Let op: voeg na 30-45 minuten de verkruimelde feta toe. Je doet dit pas als het gerecht bijna klaar is, dus ook weer afhankelijk van jouw oven en kooktijd.
Eet smakelijk!