Recept - ijsthee met gember en citroen
Ingrediënten, genoeg voor 2 grote kannen ijsthee:
• +/- 1 liter water
• 1 zakje zwarte thee of +/- 8 gram losse thee (ik gebruikte ginger earl grey, losse thee van het Theezaakje)
• ijsklontjes
• 2 eetlepels limonadesiroop, naar smaak (ik gebruikte Organic Ginger Cordial van Belvoir)
• 4 plakjes verse citroen
• 4 plakjes verse gember
• 500 – 1000 ml bruisend mineraalwater
• 2 grote water/limonade kannen om het in te serveren
Dit is echt mijn favoriete drankje als het warm is. En je kunt er enorm mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld de limonadesiroop weglaten, of kiezen voor een suikervrije variant als je dat lekker vindt. Ik houd zelf niet van de smaak van zoetstoffen, dus ik maak mijn ijsthee altijd of helemaal zonder iets erin, of met gewone limonadesiroop.
Voor deze variant heb ik gekozen voor een Earl Grey met stukjes gember van het Theezaakje. Dit is een superleuk ieniemini klein theewinkeltje in het centrum van Nijmegen waar ze niet alleen hele fijne thee hebben maar ook een goed verhaal (lees dit op hun website). Als je niet zo van gember houdt, kun je kiezen voor gewone Earl Grey, of groene thee. Je kunt dan ook in plaats van verse gember, vers fruit toevoegen, zoals plakjes (biologische) nectarine of perzik. Of gewoon alleen plakjes citroen.
Ik maak ook wel eens ijsthee van kruidenthee, een variant met munt erin maakt het vaak al zo smaakvol dat ik er geen limonade of iets anders doorheen doe, alleen wat ijsblokjes erbij en klaar!
Hoe maak je de ijsthee met gember en citroen?
Hoe maak je de ijsthee met gember en citroen?
Let op: Begin het liefst een dag van tevoren, of in de ochtend (zodat je het eind van de middag kunt drinken). Want je begint natuurlijk met het zetten van een grote pot thee, ongeveer 1 liter. En deze moet helemaal afkoelen. Dat duurt echt wel even. En zodra je het warm in de koelkast zet, moet jouw koelkast wel erg hard werken om weer af te koelen, dus dat is een beetje zonder van de energie.
Je mag de thee ook echt wel wat sterker zetten dan je misschien gewend bent, want bij het afkoelen wordt de smaak wat minder sterk. En je gaat de thee uiteindelijk aanlengen met mineraalwater.
Het recept voor zelfgemaakte ijsthee:
Kook ongeveer 1 liter water. Als je losse thee gebruikt, doe dit dan in een thee-ei. Doe het thee-ei of theezakje alvast in een van de kannen (let op: niet alle kannen kunnen tegen kokend water. Twijfel je? Zet de thee dan eerst in een theepot en schenk deze over als het wat afgekoeld is). Doe het water als het kookt in de kan (of in een theepot, met de thee). Zwarte thee is het lekkerst als deze gezet wordt met 100 graden, dus echt kokend water.
Laat nu de ijsthee rustig afkoelen, met het theezakje of thee-ei erin. Haal na ongeveer 5-10 minuten het theezakje of thee-ei eruit. Laat de kan verder afkoelen. Dit duurt wel een paar uur.
Als de ijsthee is afgekoeld zet je de kan, afgedekt met folie, in de koelkast om helemaal door en door koud te worden.
Zodra je wilt gaan serveren, pak je de andere, lege kan erbij. Hier doe je de helft van de schijfjes citroen, plak gember, limonadesiroop en ijsblokjes (de ‘gadgets’) in. Vervolgens giet je de helft van de ijsthee hierbij. Nu heb je in de andere kan ruimte om de rest van de ‘gadgets’ hieraan toe te voegen. Beide kannen met ijsthee zitten nu ongeveer halfvol. Nu kun je ze aanvullen met bruisend mineraalwater naar smaak.
Et voila, je hebt 2 kannen zelfgemaakte ijsthee.
ijsthee met gember en citroen
(je kunt natuurlijk dit recept halveren, en maar 1 kan ijsthee maken. Maar geloof mij: die gaat echt in no-time op! Dus, zeker als je met meer dan 1 persoon ervan drinkt, maak nu maar gewoon meteen deze dubbele portie ijsthee :)